gaz
romana
Sigma Gaz
 gaz Termeni si conditii    gaz Contact
 
  italiana
sigma
TEHNOLOGIE   |   PRODUSE  |  GALERIE FOTO   |   CONTACT
companie
sigma gaz NEWSLETTER
proiectare
gas
Pentru a fi la curent cu ultimele noutati, promotii, concursuri ale SC Sigma Gaz SRL, va invitam sa completati campurile de mai jos:
 
Tehnologie Pagina principala
Gazul petrolier lichefiat (cunoscut si ca LPG, GPL, LP Gas sau gaz auto) este un amestec de hidrocarburi, mentinute in stare lichefiata, sub presiune, care este utilizat drept combustibil in faza gazoasa pentru incalzire si pentru vehicule.

GPL-ul include doua feluri de gaz, butan si propan, in proportii de circa 70%, respectiv 30%, in functie de sezon - iarna mai mult propan, iar vara mai mult butan. Propilenglicolul si butilena sunt uzual prezente in concentratii mici. Un odorant puternic, etanetiol este adaugat pentru ca eventualele scurgeri de gaz sa poata fi
detectate. Standardul international pentru LPG este EN 589.

LPG-ul este obtinut din sursele de combustibil fosil, fiind produs in timpul rafinarii petrolului "crud" sau extras din petrolul sau pungile de gaz din subsol.

La temperaturi si presiuni normale, LPG-ul se evapora. Din aceasta cauza LPG-ul este furnizat in butelii de otel presurizate. Pentru a permite expansiunea termica a lichidului, aceste butelii nu sunt umplute complet, ci la doar 80% si 85% din capacitatea lor. Raportul dintre volumele gazului sub forma de vapori si a gazului lichefiat variaza in functie de compozitie, presiune si temperatura, dar este in mod obisnuit in jur de 250:1.
Presiunea la care LPG-ul devine lichid, numita si presiunea de vapori, variaza in functie de compozitie si temperatura. De exemplu, este de aproximativ 220 kilopascali (2.2 bari) pentru butanul pur la 20 grade C (68 grade F), si aproximativ 2,2 megapascali (22 bari) pentru propanul pur la 55 grade C (131 grade F). LPG-ul este mai greu decat aerul, de aceea se va "scurge" de-a lungul padoselilor si se va aduna in locurile joase, cum ar fi subsolurile. LPG-ul prezinta pericol de explozie si asfixie daca nu se iau masuri.

LPG-ul este combustibilul folosit mai ales in mediul rural, care emite cele mai putine noxe, 19% mai putin dioxid de carbon per kWh decat petrolul, 30% mai putin decat carbunele si peste 50% mai putin decat electricitatea.

LPG-ul arde "curat" fara funingine si foarte putine emisii de sulf, fara pericol de otravire a solului sau poluare a apei.

Cantitati mari de LPG pot fi stocate in tancuri, care pot fi ingropate daca este necesar. Alternativ, pot fi folositi cilindri de gas (skid-uri).

LPG-ul are valoarea calorica specifica de 46.1MJ/kg fata de 42.5MJ/kg in cazul motorinei si 43.5MJ/kg pentru benzina.

Asadar, folosirea GPL-ului prezinta o serie de avantaje, plecand de la pretul de cost mai mic al acestuia si pana la emisiile de noxe care in cazul motoarelor cu GPL sunt cele mai reduse.
 
    © Copyright 2007 Sigma Gaz. Toate drepturile rezervate. Created by hefa real media
centrale
gaz lichefiat